artist in residence lkv trondheim, norge

Kunstnerophold ved Lademoen Kunstnerverksteder (LKV) marts-april 2024I marts-april 2024 befinder jeg mig i Trondheim, Norge for at lave research til endnu et bind i min serie af nordiske fortællinger. Der er i forvejen udkommet 7 bind i serien. Det sidste og nyeste fra Hrísey på Island: "De blodigste nætter er de bratteste" fra februar 2024.

Min fortælling fra Trondheim tager, lige som de tidligere bind, udgangspunkt i områdets natur, historie, folklore og det moderne liv og de mennesker, jeg møder, under mit ophold.


Jeg bor i Østbyen på Lademoen Kunstnerverksteder (LKV) i Lademoen (eller La'moen, som de lokale siger). Det er et gammelt arbejderkvarter, og LKV er en bred kunstnerdrevet institution som rummer et arbejdsfællesskab for over 40 professionelle billedkunstnere og kunsthåndværkere, produksjonsværksteder for arbejde med grafik, træ, metal og analogt foto, samt en keramikovn. LKV har også et internationalt artist-in-residence-program, og det er det, jeg er en del af.


Selve LKV bygningen er en gammel skole, hvor hovedbygningen rummer de mange lokale kunstneres atelierer og værksteder, og de fire kunstnerboliger ligger i hver sin ende af gymnastiksalsbygningen på den anden side af den gamle skolegården. Her er der 4 fine små kunstnerlejligheder, 2 på hver sin side af gymnastiksalen. Her hænger rebene stadig ned fra loftet (kan du huske dem?), så man kan tage sig en klatretur på to etager, men det er nu ikke lige noget, jeg har forsøgt mig med.


Artiklen fortsætter nedenfor billedet

Mit projekt her på LKV har mange berøringsflader. I begyndelsen af april skal jeg holde en "Artist Presentation" her på LKV for både interne og eksterne inviterede. Mod slutningen af mit ophold skal jeg deltage i en "Artist Talk" på det lokale Buran Bibliotek. Det er en aktivitet arrangeret i et samarbejde mellem biblioteket og Norsk Forfattersentrum Midt-Norge. Her vil jeg blive interviewet foran et publikum af Kari Anne Bye, en forfatter, poet og historiker fra Trondheim. Hun er specielt udvalgt til at lede samtalen med mig, fordi vi begge oprindeligt er uddannede historikere og mine fortællinger ligger i skæringspunktet mellem skønlitteratur og historie. Det er en samtale, jeg glæder mig meget til.


Men også andre aktiviteter fylder min kalender under mit ophold (udover at researche, skrive og male!). Jeg er i gang med at sætte aftaler op for nogle interviews, jeg skal holde med lokale medborger her på La'moen, som kan fortælle mig om Østbyen i gamle dage. Jeg håber på masser af røverhistorier og insider-viden.


Samtidig bevæger jeg mig jo rundt i byen og lader mig inspirere og berøre af smukke træhuse, smalle stræder, en overdimensioneret domkirke (pilgrimskirke fra Olav den Helliges tid) og endnu en norsk by, hvor infrastruktur og bymiljø bare spiller. Hvorfor er Danmark i øvrigt det eneste af de nordiske lande, hvor man ikke længere bygger i træ og maler i farver, der fryder øjet? Jeg elsker træhuse og farver!


Hvis du føler, du er nødt til at vide mere om mine nordiske fortællinger, og fx overhovedet ikke har læst nogle af dem endnu, så kan du udbedre ved at klikke her: